torstai 24. toukokuuta 2018

Muovikassi on tappoväline


Minua ärsytti, kun muovikasseista tuli maksullisia. Oli hankalaa, kun oli unohtanut ottaa kotoa mukaansa riittävän suuren laukun tai vanhan muovikassin. Sitä ennen minua oli aina ärsyttänyt valtava muovikassien määrä keittiön alakaapissa. Eniten ärsyttivät eri firmojen jakamat brändikassit, joita ei kuitenkaan voi sulkea niin, että niitä voisi käyttää roskapusseina.



Vähitellen olen oppinut välttelemään uuden muovikassin ostamista, ja jos joku vaikkapa apteekissa tarjoaa muovipussia lääkkeideni suojaksi, torjun tarjouksen kohteliaasti. Nyt ärsyttää, kun ei muista kalatiskillä sanoa, että niitä silakoita ei tarvitse sujauttaa kahteen päällekkäiseen muovipussiin, paperikin kävisi aivan mainiosti. Usein on liian myöhäistä, ennen kuin sytyttää. Joskus tekisi myös mieli ostaa valmista irtosalaattia, mutta se pakataan paksuun muovikippoon, jolla ei ole myöhemmin mitään käyttöä. 


Lyhytnäköinen ja itsekäs muovinkäyttöni ei ole kokonaan loppunut, mutta olen tullut entistä tietoisemmaksi valinnoissani. Ranskan kokoinen muovipulloista ja -pusseista koostuva lautta seilailee Tyynellämerellä. Meren eläimet ja linnut sotkeutuvat näihin muoviansoihin ja nääntyvät kuoliaaksi. Mikromuovi, pieniksi hiutaleiksi hajonnut muovi, on vallannut meret ja kalanpoikaset syövät mieluummin sitä kuin planktonia. 95 %:lla merilinnuista on muovia ruoansulatuselimissään. Linnut kuolevat vähitellen nälkään, koska ravinto ei mahdu niiden mahoihin. Klikkaa videolinkkiä, jos et usko.

 https://www.youtube.com/watch?v=dAL9Xvrg3hI

PS Olette varmaan lukeneet, että tulevaisuudessa normikansalainenkin voi tulostaa kotonaan muovista käyttöesineitä. Jotakin hyvääkin siis näköpiirissä. Tämä ei kuitenkaan ole ratkaisu tässä ja nyt. Käytetään siis omia kasseja ja pakataan vihannekset ja hedelmät paperipusseihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja