maanantai 16. heinäkuuta 2018

Vähemmistö sortajana


Valkoposkihanhien kasvanut kanta on tänä kesänä saanut helsinkiläiset raivostumaan. Jotkut ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja katkovat linnuilta siipiä, usuttavat koiria näiden kimppuun tai ajavat pyörällä poikasten päälle. Jos olisin ihmisaivoilla varustettu valkoposkihanhi tai mikä muu eläin tahansa, olisin erittäin huolestunut ihmisen hallitsemattomasta lisääntymisestä, elinympäristön tuhoamisesta ja reviirilleni tunkeutumisesta.

Humanisteina itseään pitävät puolustavat yleensä vähemmistöjen oikeuksia. Tämä onkin tärkeää, koska vähemmistöasemasta on vaikea yksin taistella tarpeeksi tehokkaasti enemmistön sortoa vastaan. Ihmiskuntana emme ole enemmistö; olemme vain mitättömän pieni vähemmistö tällä planeetalla, jota pidämme omanamme. 


Meillä on tapana puhua väheksyvästi muista laeista. Erityisen huolestuttava minusta on paljon käytetty sanonta ’kohdella kuin eläintä’. Käytämme tuota sanontaa, kun joku ihminen tai ihmisryhmä tulee alistetuksi, sorretuksi, kidutetuksi tai tapetuksi. Olemme hyväksyneet sen asenteen, että eläintä saa ja tulee kohdella huonosti. Ihmisen hallintaoikeutta jotkut perustelevat Raamatulla, jotkut toiset taas ylivertaisella älykkyydellämme. En tiedä, mitä pitäisi ajatella sellaisesta älykkyydestä, jota käytetään muiden lajien ja viime kädessä myös oman lajimme ja koko planeettamme tuhoamiseen. 

Humanismin sijasta meidän pitäisi ehkä ruveta käyttämään sanaa posthumanismi. Tällä en nyt viittaa koneihmisiin, kyborgin kaltaisiin olentoihin, joista jotkut fantisoivat. Posthumanismi-käsitettä voidaan käyttää myös kuvamaan asennetta, joka tulee humanismin jälkeen, kun ihmiset ymmärtävät aidosti paikkansa yhtenä osana biodiversiteettiä. Ei ole mitään pelkoa siitä, ettemme lajina tulisi myös jatkossa huolehtimaan omasta hyvinvoinnistamme. Eläinten oikeuksien puolustajat eivät myöskään ole tunteettomia oman lajinsa sorrettuja kohtaan. Posthumanismi on muidenkin olioiden ymmärtämisellä laajennettua humanismia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja