torstai 23. elokuuta 2018

Koirako ihmistä varten?


Alla olevasta linkistä voit lukea Pekka Juntin tuoreen Ylen sivuilla tänään julkaistun kolumnin:




Hämmästyin kirjoituksen kyynisyyttä ja sitä, miten moni oli jo ehtinyt osoittamaan sille suosiotaan. Kommentoijien mielestä koira ja eläimet yleensä ovat ihmisen alapuolella ja armoilla, ja tämä olisi vain hyväksyttävä. Vastauksessani ei ehkä ole paljonkaan uutta tätä blogia seuranneille. Tässä se kuitenkin vähän modifioituna tulee:




Koira ei ole ihmistä varten. Koira on ihan oma itsenäinen luontokappaleensa, jolla on oma arvonsa. Siinä mielessä me ihmiset olemme koiraa varten, että olemme sen itse kesyttäneet. Tämä asettaa meille ihmiskuntana tietyn vastuun. Meillä on valitettavasti kyky alistaa eläimiä. Kyvyn olemassaolo ei tarkoita sitä, että sitä pitäisi käyttää. Ihminen on ainoa luontokappale, jolla voi olla moraalia. En näe mitään syytä, miksi emme käyttäisi tätä mahdollisuuttamme.



En myöskään näe mitään syytä palata Juntin lapsuuden maailmaan, vaikka olihan sekin ehkä pienempi paha eläinten kannalta kuin nykyinen tehotuotanto, jossa eläimiä käsitellään raaka-aineena. Siinä olen Juntin kanssa samaa mieltä, että koira, jonka kärsimyksiä ei enää voi lievittää, pitää lopettaa. Saman voisi tehdä myöskin ihmisille, vaikka tämä voi tapahtua vain heidän omasta tahdostaan. Eroamme koirasta siinä, että kykenemme verbalisoimaan tahtomme.



Koira ei ole ihmisen alapuolella. Miksi ihmeessä se olisi? Inhimillistäminen ei koiran kannalta ole ollenkaan niin paha asia kuin epäinhimillistäminen. Viimeksi mainitun suojissa olemme alistaneet ja aiheuttaneet kärsimystä lukemattomalle joukolle eläimiä.



Ihmisen itsekkyyden ja ahneuden vuoksi koiria tuotetaan, myydään ja ostetaan. Seurauksena on valtava koirapopulaatio, josta vain pieni osa saa hyvän elämän. Moraalisesti toimiva ihminen tuottaisi vähemmän koiria ja pitäisi huolen niistä, jotka tänne jo ovat syntyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja