perjantai 14. syyskuuta 2018

Miten koiramummostakin tuli mielensäpahoittaja


Törmäsin Wikipedian artikkeliin rescuekoirista kesällä enkä voinut muuta kuin haukkoa henkeäni. Alkuperäisen version mukaan Turun seudulla juoksenteli rabiesta (vai oliko se penikkatautia) levittelevä koiralauma. Artikkeli väitti myös, että tänne tuotavissa rescueissa on runsaasti rabiesta. Suomi on ollut vuodesta 1991 rabiesvapaa maa. Kaiken kaikkiaan juttu oli suunnattu rescueita vastaan, eikä se vaikuttanut asialliselta tietosanakirjan artikkelilta. Kuvittelin, että käyttäjät voivat muokata artikkelia, jos he huomaavat siinä virheitä. Näin tein, mutta hämmästykseni oli suuri, kun luin Wikipedian ylläpitäjän vastauksen. Minua syytettiin häiriköinnistä ja käyttöoikeuteni uhattiin poistaa.


Wikipedian artikkeli on nyt tynkä; siitä on poistettu pahimmat epätotuudet, mutta negatiivinen sanoma on jäljellä. Artikkelissa siteerataan Kennelliiton julkaisemaa Koiramme-lehteä, jossa on haastateltu Eviran ylitarkastaja Virve Vallea. Valle suosittelee rescueiden tuontikieltoa. Näkökulma, joka tukee varmastikin myös Kennelliiton intressejä, edustaa ajallemme tyypillistä ihmiskeskeistä ajattelua. Tasapuolisuuden vuoksi olisi ollut aihetta viitata myös niiden eläinlääkäreiden lausuntoihin, jotka suhtautuvat myönteisesti rescuetoimintaan. Myös rescueita välittävien yhdistysten kanta olisi syytä huomioida. Valle suosittelee koirien auttamista paikan päällä. Näin järjestöt myös tekevät. 

Jostain syystä rescueyhdistykset on rekisteröitävä kaupallisiksi välittäjiksi. Ehkä tämä on osaltaan luomassa mielikuvaa siitä, että koirat ovat myynnissä. Koirista peritään kuitenkin vain kulut, jotka kertyvät esimerkiksi rokotuksista ja tautitesteistä sekä matkoista.

                                                                    Kuva: https://pixabay.com/fi/photos/

Alla viimeisin kirjeeni Wikipedialle:

Olen lukenut kyseisen Koiramme-lehden tämän vuoden huhtikuun artikkelin enkä tullut paljoakaan viisaammaksi. En ole väittänyt, että epäilisin viranomaisten esittämiä faktoja. Wikipedian artikkelin Riskit-osuus on kielellisesti kömpelö esitys, joka referoi Kennelliiton julkaisua sanoja väännellen. ”Yhdistysten tuomilla koirilla on paperit yleisesti väärennetty.” Tämä ei ole ihan sama asia kuin lehden väite: ”Valvonnassa asiakirjaväärennökset ovatkin arkea.” Wikipedian versiosta saa sen käsityksen, että väärennökset koskevat kaikkien yhdistysten kaikkia papereita.

 ”Venäjältä tuoduissa koirissa on papereiden todistuksista huolimatta rabiesepäilyjä, penikkatautia sekä antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-bakteereja.” Koirissa ei ole epäilyjä, niitä on eläinlääkäreillä. Penikkatautitapauksia on yhdessä Venäjältä tuodussa rescue-erässä ollut tänä vuonna kaksi kappaletta. (Lehtitiedot ovat ristiriitaisia, mutta luotan Eviran tiedotteeseen.) ”Paperien todistukset” eivät useinkaan kerro mitään ESBL-bakteerien olemassaolosta siitä yksinkertaisesta syystä, että nämä testit ovat toistaiseksi vapaaehtoisia. 

”Venäjän lisäksi myös Romaniassa ja Turkissa katukoirilla on hyvin paljon rabiesta.” Näin varmasti onkin. Rabiesrasitteisista maista tuotavilta koirilta voitaisiin vaatia vasta-ainetesti tuontikiellon sijaan. Yleiseen karkailuun ja sairauksien levittelyyn en ole löytänyt vielä mistään tietoa. Koiramme-lehdessäkin vain ”tiedetään, miten helposti juuri kotia vaihtanut koira lähtee karkuteille”. Tätä täytyy selvitellä tarkemmin. 

Kuten jo aiemmin sanoin, kyseistä Wikipedian artikkelia on siivottu siitä, kun asiaan ensimmäisen kerran puutuin. Tämä on hyvää kehitystä. Sekä ihmisten että eläinten matkusteluun liittyy runsaasti terveysriskejä. En ole suinkaan vähättelemässä näitä myöskään rescuekoirien osalta. Tiedonvälitykseen liittyy kuitenkin vastuu, eikä asioita kannata esittää vain yhdeltä kannalta. Tämä artikkeli kaipaa selvitystä siitä, mitä riskien minimoimiseksi on jo nyt tehty. Vastuulliset rescuejärjestöt voisivat olla tässä asiassa hyvä tietolähde. 

Evira on parhaillaan tekemässä laajempaa selvitystä rescuekoirien mahdollisista taudeista. Tähän tutkimukseen osallistuu vapaaehtoisia rescuekoirien omistajia. Jäämme odottelemaan tuloksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja