perjantai 15. kesäkuuta 2018

Elämän tarkoitus


Eläimet eivät tiettävästi uhraa kovinkaan paljon aikaa elämän tarkoituksen pohtimiseen. Jos eläintä kohdellaan huonosti, se voi kuitenkin masentua ja menettää elämänhalunsa. Samoin käy, jos siltä viedään pitkäaikainen kumppani.


Ihminen sen sijaan saattaa useinkin miettiä elämän tarkoitusta. Jotkut etsivätkin sitä aktiivisesti ja löytävät Jumalan tai vaihtoehtoisesti jonkin maallisen uskon. En tiedä, onko elämällä jokin elämää suurempi tarkoitus. Pikemminkin olen eksistentialistien tavoin taipuvainen uskomaan, että meille on annettu mahdollisuus luoda tarkoitus omalle elämällemme. Jokaisella on oma tarkoituksensa, mutta uskon, että elämä saattaa olla merkityksellisempää, jos tämä tarkoitus kohdistuu itsen ulkopuolelle. Merkityksellisyyden voi kuitenkin jokainen arvioida itse. 


Moni on varmaan sitä mieltä, että elämän tarkoitus on rakkaus. Onkin vaikea kuvitella maailmaa ilman rakkautta; miten kylmää ja merkityksetöntä elämä siellä olisikaan. Kuinka suuri osa maailmasta on rakennettu välinpitämättömyydellä tai vihalla? 


Rakkaudeton ihminen kuivuu tuntevana olentona yhtä varmasti kuin vedetön organismina. Jäljelle jää ihmisestä muistuttava solumöykky, joka jatkaa epätoivoista huutamistaan merkityksen perään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja