torstai 14. kesäkuuta 2018

Elämän voima


Tarkoitukseni oli pyydystää kuolemaa tekevä koiperhonen talouspaperiin ja lyhentää sen kuolinkamppailua. Perhonen ei ilahtunutkaan hyvästä tarkoituksestani, vaan pyristeli itsensä vapaaksi. Miksi ihmeessä se halusi elää, vaikka ”tiesi” hetken kuluttua kuolevansa? Pitikö sen saada siihen ohjelmoitu elämänkaari täyteen? Meissä kaikissa on jonkinlainen elämän voima sisäänrakennettuna: vaikeankin sairauden aikana haluamme uskoa, että meillä on vielä tulevaisuus edessämme.


Myös kuolemalla on voima. Huomaan aina silloin tällöin ajattelevani tuntemiani kolmea nuorta, jotka eivät halunneet vanheta, vaan valitsivat kuoleman oman käden kautta. Miksi he eivät jaksaneet odottaa, vaikka kukaan heistä ei tiettävästi ollut sairas? Miksi elämä oli kuolemaa pelottavampi? Olikohan näillä nuorilla mitään yhteistä? Yksi heistä, jonka tunsin lapsuudessani, ei itkenyt satuttaessaan itsensä, vaan kiroili ankarasti. Toinen oli erittäin suosittu ja luokan hauskuuttaja. Kolmas surmasi itsensä vähän yliopistosta valmistumisensa jälkeen. Olisi luullut, että heillä kaikilla oli hyvät syynsä elää: puoliso, ystävät, työpaikka. Tiedossani ei ole, antoivatko he mitään selitystä teolleen. 


Kun itse joskus väsyin elämään ja vastoinkäymisiin, tulin aina lopulta siihen tulokseen, että kukaan ei tänne kuitenkaan ole jäänyt. Ei ole mitään syytä aiheuttaa surua ja ahdistusta läheisilleen. Kuoleminen on kuitenkin sataprosenttista, joten elää kannattaa, jos eläminen on edes jotenkin siedettävää. Joskus elämä ei kuitenkaan ole siedettävää. Näin voi olla syvän masennuksen tai kivuliaan sairauden vuoksi. Syövän luustometastaasit voivat lopulta aiheuttaa kipua, jota ei enää pystytä lievittämään. Oletan kuoleman houkutuksen olevan suuri, kun selkäranka murtuu. 


Eduskunta hylkäsi aloitteen armokuolemasta, eutanasiasta, selvällä äänten enemmistöllä. Perustelut kuulostivat välillä vähän kaukaa haetuilta, ja vastustajat halusivat puhua kivun lievityksestä ja saattohoidon tehostamisesta. Kipuja ei siis aina voi lievittää. Saattohoitoa on syytäkin parantaa; uutiset kertovat tämän tästä sen surkeasta tilasta. 


Hylkäävän päätöksen takana oli mitä luultavammin ihmiset, jotka itse ovat vankasti kiinni elämän voimassa. Ymmärrystä toisenlaisessa tilanteessa olevia kohtaan heillä ei ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja